divendres, 19 de desembre del 2008

La Merced i San Miguel

Teníem ganes d'estar uns dies a la selva amazònica però no volíem cap tour organitzat. Per sort, a colombia un noi que vam conèixer ens va donar el mail d'una amiga seva, que coneixia molt bé la selva desde diferents països. Vam contactar amb ella, i guiant-nos per les seves explicacions i la nostra situació geogràfica, vam decidir endinsar-nos a la selva per la part del centre de Perú. També ens va donar el contacte de la Belid i en Frank, dos germans d'etnia ashaninka que viuen prop de la Merced, i ens vam trobar amb ells perquè ens expliquessin quines opcions teníem per visitar la selva. Vam dedicar un dia a la Merced, i l'endemà vam anar a conèixer la comunitat ashaninka de San Miguel, on hi havia familia de'n Frank i la Belid, i que estava a només 3 hores de camí d'on erem, a uns 1600m sobre el nivell del mar. San Miguel és una comunitat que tot i estar aprop de la civilització es manté ferma en les seves tradicions. Parlen ashaninka i viuen basicament del que els dona la terra. Nosaltres ens vam allotjar a casa d'en Jaime, un cosí de la Belid i en Frank. Vam parlar bastant amb ell, i va ser interessant veure que compartíem molts punts de vista. Tenia molt clar l'importància de conservar la seva cultura i era crític amb moltes de les coses que comporta la civilització. Nosaltres en aquests temes estavem molt d'acord amb ell. És molt interessant veure que hi han altres maneres de viure, molt més respectuoses amb la naturalesa humana i amb l'entorn.
Per desgràcia, però, aquesta comunitat està en una zona molt humanitzada, el paisatge és bonic, però està gairabé tot cultivat. I com que ens vam quedar amb ganes de selva baixa i verge, vam decidir passar una setmana amb el pare de la Belid i en Frank, que viu a la comunitat yanesha de San Juan de Pachitea, a un dia sencer de viatge.
Per cert, l'animaló de la primera foto és un kikanjú que hi havia en un centre de recuperació de fauna que vam visitar a la Merced. Era mooolt carinyós!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada